Friday, March 30, 2012

My First Rainbow Cake


Assalamua'laikum and good day!!

Hye semua.. I'm back after my rather long hiatus!

This is my first attempt to make this wonderful rainbow cake.



Tak ingat ambil resepi ni kat mana. But it is actually a butter cake. Just bahagikan adunan kek kepada 6 bahagian utk letak food colouring ikut warna rainbow. Then, bakar setiap bahagian tu asing-asing.. Maknanya kena bakar 6 kali. Part ni memang jenuh jugak lah nak menunggu.

Lepas tu, biar kan kek sejuk sebelum lapiskan dia. Untuk lapiskan, haruslah kena kena susun accordingly macam rainbow sebenar. Time ni lah, kena ingat balik formula warna pelangi yang cikgu bagi time darjah enam dulu... Michael Jackson Kena Halau Balik India Utara = Merah Jingga Kuning Hijau Biru Indigo Ungu. Tapi untuk kek ni, warna indigo tu excluded sebab warna dia mcm lebih kurang je dgn purple.

Setiap layer tu disapukan dengan frosting untuk lekat kan setiap kek. Kiranya fungsi dia sama macam gam laa.. Lebihan frosting tu pulak, disapukan ke seluruh kek.

Untuk frosting, biasanya orang buat cream cheese frosting. Memang sedap makan kek ni dgn cream cheese frosting. Tapi disebabkan my ummi tak makan cheese, so I made icing dari putih telur and gula yang dipukul sampai gebu macam dalam gambar.

Tempting tak tengok gambar kat atas tu? Hehe!

Ok, till then. Ciao!