Thursday, April 7, 2011

Anak gergasi ke anak gajah??

Salam to all,

Dalam entry ni, kegemukan aku memang sangat obvious kat gambar2 tu..
Huhu..
Sekarang BMI (Body Mass Index) aku 21.4
Mula-mula ingat dah ok sebab Ideal BMI 19-25 kan
Tapi dalam gambar tu memang nampak sangat aku dah gain weight
Memang berat badan dah naik pun sebab baru je timbang semalam
Tu yang BMI dapat 21.4 tu..

And..
Ni adalah bukti-bukti org ckp aku dah gumuk. T.T

TEMBAM?? Si Nida cakap aku tembam and 2 people like that comment? Maknanya dorang menyokong statement Nida tu, wuwu..


Yang Baiti pulak cakap aku macam GERGASI?? wargh!!

Sekarang target nak turunkan berat dalam 3-5kg lagi. Pastu nak maintainkan je.
Masuk minggu ni, dah minggu ke-3 aku pergi gym kat ofis.
*Gaji aku tiap bulan kena tolak RM4 untuk yuran reksreasi. Haruslah pergi ke gym tu kann..
Seminggu pergi gym dalam 2-3 kali, tengok tahap kebizian.
Kadang-kadang kalau rajin, buat erobic kat rumah.
Weekend ikut Nad pergi jogging pagi2 kat Taman Rekreasi Datuk Keramat tuu..
Dinner pun dah lama gak tak makan yang goreng-goreng.
Asyik melantak KFC Garden Salad je.

Even if aku dah dapat capai target nak turunkan 3-5kg, tapi aku still kena pergi gym. Bukannya dah dapat berat, terus stop bersenam, jogging and pergi gym semua.

Aku nak memulakan AMALAN HIDUP SIHAT!! Yeeehaa!!

First, sebab kerja aku biasanya duduk menghadap laptop je, buat report (more on documentation), jarang aku kena pergi outlet. So, aku tak banyak gerak ke sana ke mari. Badan jadi lemau jeee. Lemak pun tak terbako.

Second, aku sukaaaa sangat makan benda manis. Dessert paling aku suka!! Chocolate, aiskrim, puding, kek, pastry, tart, macam-macam lagi lah. So, kandungan gula yang banyak ni kalau tak digunakan sebagai tenaga, dia akan transform jadi LEMAK. So, aku kena terus bersenam if aku still nak makan benda-benda manis ni. :)

Third, aku tanak kena penyakit-penyakit bahaya. Sekarang ni sakit jantung, darah tinggi, kencing manis semua bukan orang tua je yang kena. Semua ada possibility kena penyakit ni if tak jaga kesihatan. Takut sangat kalau ada clogging kat blood capillaries ke, sebab aku suka makan benda manis, juga berlemak. Huh!

Ok, nanti aku akan update kalau ada penurunan berat badan. Hehe.


No comments: