Tuesday, April 27, 2010

To-do list when I’m home for GOOD!


Salam readers,

Today I’m gonna list out briefly what I’m gonna do when I arrive at my home (oh sweet home!), for good. I repeat again, forrr G.O.O.D! It has been 4 years in UPM, far away from my beloved family, and now within a few days, I will have the relaxation and vacation at home! But it really hurts when you’ve to left all your friends and all fond memories here, to go for your own destination and fulfill your ambitions. Sobs. But that one is another story. Okay!


Now, the to-do list begins with…


Tadaaa~ First, I really want to spend my time with my nephew and niece. My lil thaqif seems to lose some memories of me. He turned to a lil passive small boy when I last met him, few weeks ago. I felt really disappointed at first, but then on the next day, he turned into a norm of him! A very hyperactive boy, who always run everywhere when he got the opportunity. I really miss thaqif and her lil sis, Arina! Your pretty mak ngah will meet you soon honeyyy!


Latest pix from their mom's FB. Thaqif and Arina.


Main keyboard elok2. :)

Pandai jaga adik. hehe.



Then, I plan to update my entries with all my experiences and knowledge I obtained from my journey in finishing my studies on Food Science and Technology course. It is a very interesting yet challenging course you know! So, don’t be bored coz my next entry will full with all academic-knowledge thing. But it is fun coz it’s related to FOOD. Everyone eats, ya I realized that!


Despite, spending my time with my nephew and niece, I wish to have time to take my lil bro to watch some movies. The first movie that was crossed in my mind was How to train your dragon. Sounds outdated right? But I hope the movie will still be on once I arrive JB.


Job hunting! Yes! The most important, I think, but I put it last. Save the best for last one said. I did browse some jobs in webs, but not yet fill any forms or apply any jobs. Some of my course mates are lucky because they were already gone through a series of interviews, but me? None. However I did an exam from SPA named Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Gred 41 for Peg Tadbir Diplomat aka PTD post. So, if I pass the exam, I will proceed to the next stage.

Monday, April 19, 2010

The heat is on!

Apa yg panas sangat tu?? semestinya bahana panas dan hangat final exam yg melanda seluruh IPT skrg. (walaupun ada u yg dah selesai final exam mereka lebih awal, huhu). Okay, entry kali ni bukan nak tulis pnjang2 sangat pun, just nak announce yg saya baru je lepas satu paper masa sabtu lepas. Paper Bahasa Arab 1. Soalan dia agak mencabar gak laaa..
Then, next paper will be held on,
23rd Apr 2010 - Technology of Cereals and Legumes
24th Apr 2010 - Chemistry and Technology of Fats and Oils
and the verry berry last paper,
28th Apr 2010 - Dairy Technology.
pretty sad to have the verry last final exams sepanjang mnjadi student. T.T (exam masa keja dah lain cite)
Pray for my exams dear friends..!! :)

Sunday, April 18, 2010

I hate it when I have to reschedule

Salam to all, :)

Disebabkan FB tak dapat dilayari dengan mudah pada saat ni, maka pada kali ini saya boleh fokus lebih kpd blogging. :)

Okey, berbalik pada masalah reschedule ni, mesti korg semua pun tak suka kan bila kita dah plan/rancang aktiviti kita for the whole week, then tiba2 salah satu dr bnda yg kita dah planned tu tak jadi, cancelled, ataupun postponed. mestilah lepas tu jadual kita dah jadi tunggang terbalik bak dilanggar lori bawa buah kelapa sawit bertandan2 kan. huhu.


Mungkin, mcm ni lah gaya air mukaku semasa mahu menjadualkan diri. :)


Then, mestilah kita kena reschedule aktiviti kita semula kan. huhu. Saya paling tak suka kena susun semula benda yg kita dah rancang elok2. Pening nak susun ikut priority. TAPI, Mmg betul, kita yg merancang, tp Allah lebih mengetahui apa yg lebih baik dan terbaik untuk kita. That's it! I have to sooth myself dgn phrase itu everytime rasa frust pasal kena postpone utk satu melakukan aktiviti yg best.

Lagi satu, saya bukanlah seorg officer perpangkat besar badak ataupun MTM bg satu organisasi yg besar, sampai busy sangat, sampai perlu personal assistant utk tolong saya remind every hour pasal jadual harian saya kan??? Saya pun bukanlah ada loads of verrry important things to do. So, i have to take it easy bila kena reschedule my own jadual. And now, i'm learning on how to simplify things. Coz sometimes saya selalu complicate keadaan. Ini sangat terrible okkay. Jgn tiru ya kawan2.

p/s: please chill at 4 degree C miss nisa. :)

Friday, April 16, 2010

Selepas sesi VIVA

Salam to readers..

Viva ni, bukan nak cerita pasal kereta perodua viva tu taw. Ni pasal viva utk final year student yg nak ambil degree.. Alhamdulillah selasa lepas saya dah selamat menjadi diva.. eh, silap dah selamat lepas sesi viva tu. Sblm nak masuk bilik yg ada sorg External Examiner dan 2 org lecturers fakulti tu, perasaan mmg gelabah gila sbb tak ready lagi (busy siapkan thesis, T.T). Tapi apa2 pun, redah je lah masa tu.

Then, bila masuk bilik Nagasari tu, yg sblm ni sy fikir mcm ada naga2 sedang menunggu mangsanya dlm bilik tu. Mmg sejuk je tgn sblm masuk bilik tu, tp bila dah masuk bilik tu, buat2 lah yakin diri, senyum seikhlas mungkin n buat muka peramah tamah skali. Nasib baik muka-muka examiners tu pun mmg welcoming faces habiss.

Soalan pertama..
prof Rizvi the external examiner: So, how are you??
me: I'm fine, tq (sangat ayat buku nii!) haha..

seterusnya,
Prof Rizvi: ok, how was your practical?? (maksud die LI)
me: (masa ni saya gorenglah pasal pernah LI kat bekeri KLCC tu then tukar tempat ke makmal pulak)
byk juga la dia tanya buat apa masa praktikal n bla bla..

selanjutnya,
Prof Rizvi: what is ur final year project about?
me: (dengan lancarnya menuturkan tajuk FYP kesangan ku) heheh
Then, ada lah deep quests regarding my FYP thingy..

lagi,
Prof Jamilah pulak yg tanya2. Dia tanya pasal FYP gak. pastu saya pun jawab je la dengan senyuman yg menawan.

Tiba2, Dr. Zaidul tanya:
What is the different betweem total soluble solid and total solid??
me: aaaa???? (tak paham sangat sbb Dr. zaidul cakap english ada slanga mother tongue dia, huhu)
Pastu Dr. zaidul ulang lagi soalan tu, dan otak saya pun mcm dah cramped nak jawab apa, but i tried to answer at least. Then bila dah tergagap2 tu, Prof Rizvi jadi hero penyelamat. Terus dia tanya,

' ok, what's ur recommendations toward faculty??'
me: (masa ni saya jawab pasal keperluan utk blaja statistical analysis mcm ANOVA n SPSS utk analisis data, penting utk thesis)

lepas tu, dapat ucapan good luck dr examiners tersebut.



Moralnya, tips utk ke viva session:
1. pakai baju formal yg cantik2, baju yg menambah rasa yakin diri
2. senyum sentiasa kat examiners walaupun mereka buat muka ketat (diorag psycho je tuu!)
3. duduk dengan sopan, yakin diri.
4. jawab soalan dengan tenang, jgn gelabah atau ckp cepat2. kang diorg tak faham pulak. hehe
5. if tak tahu nak jwab soalan tu, senyum n try jawab gak (sbb ikutpengalaman, examiners tu pun tolg jawab sama). tp if mmg tak boleh jawab, tak tahulah. boleh ke jawab 'i'm not sure??



hehhe. sekian. harap entry boleh membantu yg lain.

Wassalam n may Allah bless.